Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

22.02.2017.

Ministar Ljumović učestvovao na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Ministar Ljumović učestvovao na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope Ministar kulture Crne Gore, prof. mr Janko Ljumović, učestvovao je na ministarskoj konferenciji u Tirani, u okviru albanskog predsjedavanja regionalnom inicijativom Savjet ministara kulture Jugoistočne Evrope - unapređenje kulture za održivi razvoj.

21.02.2017.

Ministar Ljumović učestvuje na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope

Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture, učestvovaće na sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope – Unapređenje kulture za održivi razvoj, koji se odražava u Tirani, 21. i 22. februara 2017. godine.

17.02.2017.

Otvoren Festival novog britanskog filma PlayUK

Otvoren Festival novog britanskog filma PlayUK

Sinoć je u bioskopu Cineplexx otvoren Festival novog britanskog filma PlayUK. Festival su otvorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i Endi Vilijams, regionalni direktor Britanskog savjeta.

16.02.2017.

Otvorena izložba “Posebna je Crna Gora” u Ministarstvu kulture

Otvorena izložba “Posebna je Crna Gora” u Ministarstvu kulture

Sinoć je u Ministarstvu kulture otvorena prirodnjačka izložba “Posebna je Crna Gora”, u organizaciji Ministarstva kulture i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore. Izložbu je otvorio prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture. Ministar Ljumović je u svom obraćanju rekao: “Dio bogatog muzejskog materijala koncipiran kroz izložbu “Posebna je Crna Gora” probudiće interesovanja publike da otkriva posebnosti Crne Gore, njenu prirodnu raznolikost i jedinstvenost. Vjerujem da će inicirati nove obrazovne prakse, koje bi trebalo da budu kreirane kao spoj politika u obrazovanju, nauci i kulturi.”

15.02.2017.

Rezidencijalne stipendije za pisce u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI)

Ministarstvo kulture Crne Gore informiše da je otvoren poziv za dodjelu rezidencijalnih stipendija za pisce za 2017. godinu, u okviru Srednjoevropske inicijative (CEI). Stipendija CEI-a za pisce predstavlja nagradu čiji je cilj da ohrabri prekograničnu saradnju i promociju u oblasti književnosti za mlade pisce iz država Centralne Evrope koje nisu dio Evropske unije. Stoga, pravo učešća imaju pisci iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Srbije i Ukrajine, starosti ispod 35 godina (rođeni od 1. januara 1983. godine).

14.02.2017.

Sjutra otvaranje izložbe “Posebna je Crna Gora”

Sjutra otvaranje izložbe “Posebna je Crna Gora”

Prirodnjačka izložba “Posebna je Crna Gora”, koju organizuju Ministarstvo kulture i Prirodnjački muzej Crne Gore biće otvorena sjutra, 15. februara 2017. godine u 18 sati, u Ministarstvu kulture na Cetinju.

13.02.2017.

U Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan radija

U Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan radija

Ministarstvo kulture i Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO u ponedjeljak, 13. februara, priključili su se obilježavanju 13. februara, međunarodnog dana radija. Međunarodni dan radija ustanovljen je na Generalnoj skupštini UNESCO, 2011. godine, na prijedlog Španije, a ove godine obilježava se šesti put. Ovogodišnja tema Radio si Ti! usmjerena je na veće učešće publike i zajednice u politici i planiranju radio emitovanja. Učešće javnosti trebalo bi da podrazumijeva mehanizme poput politika uključivanja publike, javnih urednika, foruma slušaoca i sličnih oblika saradnje koji bi trebalo da pospiješe interakciju publike i uredništva. Sve radio stanice, regulatorna tijela i srodne organizacije pozvane su da planiraju posebne događaje i emtiovanja, kako bi slavile način na koji radio oblikuje naše živote.

13.02.2017.

Posjeta nove šefice Misije OEBS Mariz Davije Direktoratu za medije

Posjeta nove šefice Misije OEBS Mariz Davije Direktoratu za medije

Generalni direktor Direktorata za medije, mr Željko Rutović, primio je danas u Podgorici,njenu ekselenciju Mariz Davije, stalnu predstavnicu OEBS-a u Crnoj Gori.

13.02.2017.

Prezentacija Filmskog centra Crne Gore na Evropskom filmskom marketu u Berlinu

V.d. direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić u okviru industrijske sekcije ovogodišnjeg Internacionalnog festvala u Berlinu predstaviće Filmski centar Crne Gore. Evropski filmski market (European Film Market), koji okuplja kinematografske poslenike iz cijelog svijeta, biće prilika da se kroz susrete sa filmskim profesinalcima iz različitih sektora i zemalja predstave programski i institucionalni ciljevi Filmskog centra Crne Gore.

13.02.2017.

Rezultati konkursa Mediterranea 18 – Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana BJCEM

Rezultati konkursa Mediterranea 18 – Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana  BJCEM

Na međunarodnom konkursu za učešće na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana - “Mediterranea 18”, koje se ove godine održava u Albaniji od 4. do 9. maja, prema odluci međunarodnog žirija, selektovani su: • Siniša Radulović i Teodora Nikčević, za oblast vizuelnih umjetnosti; • Kristina Gvozdenović za oblast literarnog stvaralaštva.