Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Saopštenje: U Ministarstvu kulture održana pres konferencija povodom najave koncerta dua Bulatović-Nikčević u Karnegi Holu

Saopštenje: U Ministarstvu kulture održana pres konferencija povodom najave koncerta dua Bulatović-Nikčević u Karnegi Holu
Datum objave: 15.10.2016 12:08 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Pavle Goranović, ministar kulture, govorio je danas na pres konferenciji održanoj u Ministarstvu kulture povodom najave koncerta crnogorskog gitarskog dua Srđan Bulatović-Darko Nikčević u Karnegi holu u Njujorku.

Ministar Goranović je kazao da će izvođenje cjelovečernjeg koncerta gitarskog dua Bulatović-Nikčević u globalno najprestižnijem koncertnom prostoru, Karnegi holu u Njujorku, ući u antologiju muzičkog života Crne Gore.

“Značaj događaja koji nam predstoji ne mjeri se samo po tome što je našim afirmisanim umjetnicima ukazana čast da nastupe na visokokotiranom koncertnom podijumu, već i po tome što će izvoditi autorsku muziku utemjeljenu na obradi crnogorskog folklora. Značajnu dimenziju koncertu, čiji je radni naslov The Best of Montenegro, daje i činjenica da će se realizovati u godini jubileja – Deceniji obnove nezavisnosti i hiljadugodišnjici državnosti Crne Gore”, rekao je ministar Goranović na pres konferenciji.

Ministar je između ostalog dodao i da je afirmacija crnogorskih umjetnika na međunarodnom planu, te komunikacija sa drugim kulturama kroz univerzalni jezik umjetnosti jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

Na pres konferenciji su pored ministra Goranovića, govorili i muzičari Srđan Bulatović i Darko Nikčević, kao i savjetnica za muzičku djelatnost u Ministarstvu kulture, Dobrila Popović.

Srđan Bulatović je izrazio zadovoljstvo i čast što će nastupiti u Kargnegi holu, dodavši da je to važan rezultat dvadesetpetogodišnjeg rada, koliko se bavi muzikom.

“Velika je čast proći muzičku selekciju Karnegi Hola, ne samo kao izvođači, nego i kao kompozitori. To je dakle dvostruka odgovornost – kako će se publici dopasti naša djela i kako ćemo ih izvesti”, kazao je Bulatović, dodavši da su podaci o duu Bulatović-Nikčević već više od pola godine na sajtu Karnegi Hola, što je za ponos jer se radi o promociji na globalnom nivou.

Darko Nikčević kazao je da onim što rade žele na najbolji način predstaviti kako sebe, tako i svoju zemlju. “Većina kompozicija koje smo snimili i koje su na disku “The Best of Montenegro” će biti izvedene u Karnegi Holu, a među njima su “Još ne sviće”, “Poljem se vija”, “Ruža”, “Vita jela” i druge koje proizilaze iz tradicionalne muzike Crne Gore, a koje su ujedno i naša inspiracija”, kazao je Nikčević.

Koncert Gitarskog dua The Best of Montenegro u Karnegi holu u Njujorku zakazan je za utorak 18. oktobar u 20 sati. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a uz podršku Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku, koncert je organizovala agencija LeitmotivArts iz Njujorka.