Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan radija

U Ministarstvu kulture obilježen Međunarodni dan radija
Datum objave: 13.02.2017 16:34 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kulture i Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO u ponedjeljak, 13. februara, priključili su se obilježavanju 13. februara, međunarodnog dana radija.

Međunarodni dan radija ustanovljen je na Generalnoj skupštini UNESCO, 2011. godine, na prijedlog Španije, a ove godine obilježava se šesti put. Ovogodišnja tema Radio si Ti! usmjerena je na veće učešće publike i zajednice u politici i planiranju radio emitovanja. Učešće javnosti trebalo bi da podrazumijeva mehanizme poput politika uključivanja publike, javnih urednika, foruma slušaoca i sličnih oblika saradnje koji bi trebalo da pospiješe interakciju publike i uredništva. Sve radio stanice, regulatorna tijela i srodne organizacije pozvane su da planiraju posebne događaje i emtiovanja, kako bi slavile način na koji radio oblikuje naše živote.

Tim povodom, u Ministarstvu kulture, na Cetinju, organizovan je okrugli sto - radio forum na temu Radio si Ti! Pozdravnu riječ uputio je prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture, koji je istakao značaj obilježavanja važnih datuma koje slavi UNESCO, ali i druge međunarodne organizacije, jer se na taj način pomaže afrimaciji vrijednosti i značaja kulture u društvu.

Bilo je riječi o mogućnostima radija u savremenim procesima globalizacije i njegovoj prednosti u odnosu na ostale medije, te o njegovoj ulozi u očuvanju kulturnog diverziteta i jačanja interkulturnog dijaloga. Iznešen je podatak o postojanju 58 registrovanih radio stanica u Crnoj Gori, što je ocijenjeno kao izuzetno pohvalno u odnosu na broj stanovnika. Istaknuto je da od zemalja Regiona, jedino u Crnoj Gori postoji pozitivna praksa postojanja lokalnih radio emitera. Takođe je istaknuta kao afirmativna činjenica da u Crnoj Gori radio novinari najmanje krše novinarsku etiku.

Značaj publike za opstanak i novo pozicioniranje radija u savremenom dobu, ocijenjeni su kao krucijalni, te je zaključeno da slični radijski forumi i istraživanja o slušanosti, moraju biti osmišljeni u budućem periodu, kako bi fokus radijske politike postao sam građanin. U tom smislu, posebno je istaknut odnos radija sa novim tehnologijama, koje mu pružaju nove, inovativne mogućnosti dolaska do ciljne grupe.

Okrugli sto je moderirao doc. dr Vuk Vuković, sa Fakulteta dramskih umjetnosti, a na okruglom stolu-radio forumu učestovali su predstavnici relevantnih institucija koje djeluju u ovoj oblasti i predstavnici nacionalnog, lokalnog i komercijalnog radio emitera: Radojica Bulatović, Radio Crne Gore, Božidar Šundić, Radio 98, Dragan Popadić, Radio Tivat, Damir Murseljević, Radio Krš, Borka Vuković, Goran Vuković, Agencija za elektronske medije, Direktorat za medije Ministarstva kulture, Milica Nikolić, Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO.

MKUMKU