Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvoren Festival novog britanskog filma PlayUK

Otvoren Festival novog britanskog filma PlayUK
Datum objave: 17.02.2017 10:32 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Sinoć je u bioskopu Cineplexx otvoren Festival novog britanskog filma PlayUK.

Festival su otvorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i Endi Vilijams, regionalni direktor Britanskog savjeta.

“Britanski filmovi danas daju veliki doprinos multikulturnosti savremenog života, čime ukazuju na neophodnost filmskog angažmana u problematizaciji jedne od najbitnijih neuralgija savremene epohe. Bogata tradicija britanskog filma jeste bitno polazište za savremene filmske i umjetničke intervencije na proširenom i razgranatom tematskom polju današnjice. Tim prije što opsesivne teme britanskog filma, kako nekada tako i danas, jesu teme koje obilježavaju susret civilizacijskog centra s malim kulturama. Ova kinematografska djela često prevazilaze filmske okvire, čime postaju svojevrsni pokretač širih – socio-kulturoloških polemika. Na taj način, britanski film i dalje ostaje jedan od bitnijih umjetničkih izraza koje donosi provokaciju i incident, kako na tematskm tako i na strukturalno-formalnom palnu.” rekao je u svom obraćanju ministar Ljumović. On je istakao rad Britanskog savjeta u Crnoj Gori, koji, kako je naveo, uvijek donosi dobre projekte, koji predstavljaju kvalitetne platforme za saradnju u kulturi i razmjenu iskustva.

Endi Vilijams, regionalni direktor Britanskog savjeta je rekao: „Za mene, ovo je izuzetna prilika, da se još jednom podsjetim na stvar koju Britanski savjet radi najbolje. Mi postojimo da bi smo stvarali prijateljske odnose i znanja, uspostavljali veze između Ujedinjenog Kraljevstva i drugih država i ne znam bolji način za to od filma.“

Na otvaranju je govorila i Vanja Madžgalj, direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori. Ona je predstavila Festival i govorila o njegovom konceptu ali i očekivanjima.

Na festivalu novog britanskog filma PlayUK, koji organizuju Britanski savjet i bioskop Cineplexx tokom tri dana biće prikazano deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.

Festival je sinoć otvoren drugim dijelom kultnog filma "T2 Trainspotting", a tokom njegovog trajanja publika će imati priliku da vidi još devet britanskih filmskih ostvarenja.

Osim u Podgorici, Festival se od 16. do 19. februara organizuje i u drugim gradovima regiona: Beogradu, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani.