Manja slova Veća slova RSSMinistarstvo kulture

Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture

MKU

Vijesti

10.03.2015.

U Sarajevu održana svečanost povodom nominacije Stećaka za upis na UNESCO listu

U Sarajevu održana svečanost povodom nominacije Stećaka za upis na UNESCO listu Prof. Branislav Mićunović, predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO, obratio se danas na svečanosti povodom nominacije Stećaka – srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na UNESCO listu svjetske kulturne i prirodne baštine, koja se održala u Sarajevu, u organizaciji Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

07.03.2015.

Javni poziv za podnosenje prijava za dobijanje finansijskih sredstava za realizaciju 58 projekata

U skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore broj 08-23 od 29. januara 2015. godine i Rješenjem Komisije za kontrolu državne pomoći broj 01-15 od 2. marta 2015. godine, a u vezi sa čl. 125 i 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara („Sl. list CG“, br. 49/10 i 40/11), Ministarstvo kulture objavljuje JAVNI POZIV

05.03.2015.

"Komad" ispraćen sa svim pohvalama sinoć na Cetinju

"Komad" ispraćen sa svim pohvalama sinoć na Cetinju

U prepunoj sali Zetskog doma na Cetinju sinoć je još jednom uspješno izveden „Komad“. Predstavu su podržale sve generacije, kako žene, tako i muškarci, a na posebno zadovoljstvo organizatora u publici je bio veliki broj mladih ljudi. „Komad“ je predstavljen na Cetinju u okviru Nedjelje ženskog kulturnog stvaralaštva i biće izveden još jednom kao dio repertoara Centra za kulturu u Kotoru.

05.03.2015.

U okviru IPA projekta „ArTVision“ na Cetinju počela umjetnička rezidencija na temu „Jezik teatra“

U okviru IPA projekta „ArTVision“ na Cetinju počela umjetnička rezidencija na temu „Jezik teatra“

Na Cetinju se u prvoj sedmici marta, u okviru IPA projekta ArTVision, održava umjetnička rezidencija na temu “Jezik teatra“, na kojoj učestvuju studenti iz italijanskih regija Pulja i Veneto, Primorsko-goranske županije-Republika Hrvatska i Albanije.

04.03.2015.

"Bila jednom jedna žena, i danas je, Crnogorka"

"Bila jednom jedna žena, i danas je, Crnogorka"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo kulture sinoć su u Perjaničkom domu na Kruševcu organizovali kulturno-književno veče na temu „Bila jednom jedna žena, i danas je, Crnogorka“. Ovo je bilo drugo veče u okviru Nedjelje ženskog kulturnog stvaralaštva, a bilo je posvećeno sagledavanju pojma žene kroz istoriografsku prizmu.

03.03.2015.

U Nikšiću predstavljen repertoar za mart

U Nikšiću predstavljen repertoar za mart

Juče je u sali JU "Zahumlje" održan pres na kojem je najavlojen martovski repertoar Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Na presu su govorili: Ivana Mrvaljević, direktorica Gradskog pozorišta iz Podgorice, Zdravko Đuranović, estradni umjetnik i prof. Goran Radojičić, predstavnik Književnog kluba "Poenta poetika", koji djeluje u okviru JU "Zahumlje".

03.03.2015.

Konkurs UNESCO-a za finansiranje projekata iz Fonda za kulturnu raznolikost

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) objavila je šesti konkurs za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu "IFCD"). Među mogućim korisnicima sredstava Fonda je i Crna Gora, kao članica Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza, u skladu sa kojom je Fond i osnovan.

03.03.2015.

U Ministarstvu kulture nastupile studentkinje flaute Muzičke akademije

U Ministarstvu kulture nastupile studentkinje flaute Muzičke akademije

Sinoć su u Ministarstvu kulture nastupile studentkinje flaute Muzičke akademije sa Cetinja, u klasi doc Marije Đurđević Ilić. Jontes Ana, Konatar Milena, Strunjaš Jelena, Barbić Ksenija i Noveski Ana izvele su djela Baha, Čajkovskog, Telmana, Doplera, Kasterede, Fourea, Poulenca. Koncert su organizovali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo kulture, u okviru Nedjelje ženskog kulturnog stvaralaštva.

02.03.2015.

Najava: ,,Nedjelja ženskog kulturnog stvaralaštva"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo kulture organizuju Nedjelju ženskog kulturnog stvaralaštva prve nedjelje mjeseca marta. Sa ciljem unapređenja principa rodne ravnopravnosti, te promocije ženskog stvaralaštva u muzičkoj, dramskoj, filmskoj i literarnoj umjetnosti, i ovogodišnji program podsjeća na činjenicu da kultura utiče bitno na formiranje ličnog i kolektivnog identiteta, održava i prenosi vrijednosti jednog društva.

02.03.2015.

Večeras u Ministarstvu kulture koncert studentkinja flaute Muzičke akademije

U Ministasrtvu kulture će večeras, 2. marta 2015. godine, u 19 sati, koncert održati studentkinje flaute Muzičke akademije sa Cetinja. Na koncertu će nastupiti Jontes Ana, Konatar Milena, Strunjaš Jelena, Barbić Ksenija i Noveski Ana, studentkinje u klasi doc Marije Đurđević Ilić.