Manja slova Veća slova RSSMinistarstvo kulture

Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture

MKU

Vijesti

20.11.2015.

Najava: U subotu koncert flautista u Ministarstvu kulture

U Ministarstvu kulture će, u subotu, 21. novembra, u 20 sati, nastupiti flautisti Han Guoliang (Kina) i Ljubiša Jovanović (Srbija).

20.11.2015.

Ministar Goranović govorio na promociji zbornika dokumenata “Odnosi Crne Gore i Bugarske 1878 - 1913”

Ministar Goranović govorio na promociji zbornika dokumenata “Odnosi Crne Gore i Bugarske 1878 - 1913”

Pavle Goranović, ministar kulture govorio je sinoć, 19. novembra, na promociji zbornika dokumenata “Odnosi Crne Gore i Bugarske 1878 - 1913”, na Cetinju. Ministar Goranović je u svom govoru istakao: “Podsjetiću da sam krajem marta ove godine, tokom zvanične posjete Predsjednika Đukanovića Republici Bugarskoj, sa kolegom Rašidovim potpisao Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Bugarske, koji stvara dodatne mogućnosti za produbljivanje saradnje institucija kulture i koji posebno izdvaja saradnju između državnih arhiva, kao oblast koja će u narednom periodu obilježiti odnose naše dvije zemlje u kulturi.”

18.11.2015.

Najava: Ministar Goranović govori na promociji zbornika dokumenata “Odnosi Crne Gore i Bugarske 1878-1913”

Pavle Goranović, ministar kulture govoriće sjutra, 19. novembra, u 18 sati, na promociji zbornika dokumenata “Odnosi Crne Gore i Bugarske 1878-1913”. Na promociji će govoriti i Mladen Červenjakov, ambasador Republike Bugarske, Mihail Gruev, direktor Državne agencije “Arhivi” Republike Bugarske i Stevan Radunović, direktor Državnog arhiva Crne Gore.

18.11.2015.

U Nikšiću održan Info dan o programima Kreativna Evropa i Evropa za građane

U Nikšiću održan Info dan o programima Kreativna Evropa i Evropa za građane

Info dan o programima Evropske unije za podršku kulturi i promociju aktivnog građanstva, održan je juče u Nikšiću, u organizaciji Ministarstva kulture i Deska za Kreativnu Evropu Crne Gore, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. Brojnim predstavnicima lokalne samouprave, institucija i organizacija kulture, najprije su predstavljeni aktuelni konkursi potprograma Kultura i MEDIA Kreativne Evrope, nakon čega je bilo riječi o četiri konkursa programa Evropa za građane.

17.11.2015.

Obilježen jubilej - 70 godina UNESCO proslavom „Unesco u Njegoševoj“

Obilježen jubilej - 70 godina UNESCO proslavom „Unesco u Njegoševoj“

Nacionalna komisija za UNESCO, Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, obilježili su juče, 16. novembra na Cetinju jubilej 70 godina UNESCO, proslavom pod nazivom „Unesco u Njegoševoj“.

16.11.2015.

Info dan Programi EU Kreativna Evropa i Evropa za građane u Nikšiću

Desk za Kreativnu Evropu Ministarstva kulture predstaviće u utorak, 17. novembra, u 12 sati, u Zahumlju u Nikšiću, programe EU Kreativna Evropa i Evropa za građane, u okviru Programa podrške razvoju kulture.

14.11.2015.

Na Cetinju uručena Njegoševa nagrada

Na Cetinju uručena Njegoševa nagrada

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je sinoć, u Vladinom domu, na Cetinju Njegoševu nagradu za 2015. godinu, književniku Miljenku Jergoviću. Nakon što je Vlaho Bogišić, predsjednik Žirija pročitao Obrazloženje Žirija, prisutnima se obratio Predsjednik Filip Vujanović, koji je u svom obraćanju istakao: “Njegoševa nagrada se uručuje na prijestonom Cetinju, u Vladinom domu i u dvorani Crnojevića. U prijestonom gradu koji je kolijevka crnogorskih dinastija Crnojevića i Petrovića. U Vladinom domu u kome je Crna Gora proglašena za kraljevinu u vremenu u kome je, po svom ugledu i uticaju, bila daleko iznad veličine i broja stanovnika tadašnje Crne Gore. Konačno, dodjeljuje se ovdje uz poštovanje neprolazne vrijednosti Njegoša, koji je stolovao na Cetinju, i čije je književno djelo i misaona vrijednost trajna baština čovječanstva”.

13.11.2015.

Najava: Proslava povodom obilježavanja 70 godina UNESCO

Najava: Proslava povodom obilježavanja 70 godina UNESCO

Povodom obilježavanja 70 godina UNESCO, Nacionalna komisija za UNESCO, u saradnji sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom nauke, organizuje proslavu, u ponedjeljak, 16. novembra 2015. godine, na Cetinju.

12.11.2015.

Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata u sastav Radne grupe za izradu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara

Na osnovu člana 9 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG“, broj 7/12), Ministarstvo kulture upućuje JAVNI POZIV nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata u sastav Radne grupe za izradu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara

12.11.2015.

Ministar Goranović otvorio izložbu “Slovenski karnevali”

Ministar Goranović otvorio izložbu “Slovenski karnevali”

Pavle Goranović, ministar kulture, otvorio je sinoć u Pomorkom muzeju u Kotoru izložbu „Slovenski karnevali" Izložba je nastala u okviru obilježavanja 10 godina postiojanja Foruma slovenskih kultura, a pod pokroviteljstvom UNESCO.