Manja slova Veća slova RSSMinistarstvo kulture

Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture

MKU

Vijesti

25.08.2015.

Program Kreativna Evropa: Nominacije za nagradu Evropske unije za kulturnu baštinu / nagradu Europa Nostra otvorene do 1. oktobra 2015. godine

Program Kreativna Evropa: Nominacije za nagradu Evropske unije za kulturnu baštinu / nagradu Europa Nostra otvorene do 1. oktobra 2015. godine Ministarstvo kulture obavještava da je otvoren poziv za dostavljanje nominacija za nagradu Evropske unije za kulturnu baštinu / nagradu Europa Nostra, jednog od najprestižnijih evropskih priznanja u ovoj oblasti, koja se sprovodi u okviru programa EU Kreativna Evropa.

24.08.2015.

Najava: Ministar Goranović će prisustvovati potpisivanju „Kotorske inicijative“ i zatvaranju 66. Dubrovačkih ljetnjih igara

Pavle Goranović, ministar kulture prisustvovaće u utorak, 25. avgusta, u 15 sati, u Kotoru, potpisivanju „Kotorske inicijative“, Memoranduma o saradnji četiri festivala: Međunarodnog festivala KotorArt (Crna Gora), Dubrovačkih ljetnjih igara (Hrvatska), Festivala Ljubljana (Slovenija) i Ohridskog ljeta (Makedonija).

24.08.2015.

Ministar Goranović čestitao nagradu Srce Sarajeva crnogorskom kratkom filmu „Biserna obala“

Na 21. Sarajevo film festivalu (SFF), nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film dobilo je crnogorsko ostvarenje "Biserna obala", reditelja Dušana Kasalice, u produkciji Cut-up iz Podgorice.

18.08.2015.

Telegram ministra Goranovića povodom smrti Arsena Dedića

Povodom smrti jednog od najistaknutijih muzičkih umjetnika u regionu Arsena Dedića, Pavle Goranović, ministar kulture, uputio je telegram saučešća hrvatskom kolegi, prof. Berislavu Šipušu, u kojem se navodi: „Duboko smo ožalošćeni zbog smrti Arsena Dedića.

17.08.2015.

Poziv za učešće na Art marketu u Budimpešti od 8. do 11. oktobra

Posredstvom Ambasade Crne Gore u Mađarskoj, Ministarstvo kulture je informisano o mogućnostima za učešće crnogorskih umjetnika na međunarodnom sajmu savremene umjetnosti „Art Market Budapest“, koji se održava u Budimpešti od 8. do 11. oktobra 2015. godine.

17.08.2015.

Poziv za učešće na međunarodnom festivalu umjetnosti i kulture, 3-6. septembar, Turska

Ambasada Crne Gore u Republici Turskoj informisala je Ministarstvo kulture o mogućnostima učešća folklornih ansambala iz Crne Gore na međunarodnom festivalu „Svileni vez“, koji će biti održan od 3. do 6. septembra u Nilahanu, Ankara.

17.08.2015.

Austrijska stipendija za umjetnice i umjetnike „Artists-in-Residence“ 2016.

Ministarstvo kulture je posredstvom Ambasade Savezne Republike Austrije u Crnoj Gori obaviješteno o mogućnostima stipendiranja umjetnika/ca u okviru programa „Artists-in-Residence“.

11.08.2015.

Kreativna Evropa: Konkurs za podršku evropskim projektima saradnje u 2016. godini

Otvoren je godišnji konkurs za finansiranje evropskih projekata saradnje u okviru programa Evropske unije Kreativna Evropa – potprogram Kultura za 2016. godinu. Glavni ciljevi podrške transnacionalnih projekata kulturne saradnje su jačanje sposobnosti evropskih kulturnih i kreativnih sektora da djeluju u međunarodnom kontekstu i da promovišu transnacionalnu cirkulaciju kulturnih i umjetničkih djela, kao i transnacionalnu mobilnost djelatnika u kulturi i stvaralaštvu, posebno umjetnika.

11.08.2015.

Završen Espressivo Music Festival Cetinje 2015

Koncertom Tria Vladimira Domazetovića, u Ministarstvu kulture je 7. avgusta 2015. godine, završeno je još jedno izdanje muzičkog festivala Espressivo, koji se od osnivanja održava na Cetinju.

03.08.2015.

Objavljena monografija “Crnogorske dinastije”

Objavljena monografija “Crnogorske dinastije”

Kapitalno istorijsko djelo „Crnogorske dinastije“, autora Đorđa Borozana i Živka Andrijaševića, obavljeno je u izdanju Ministarstva kulture.