Manja slova Veća slova RSSMKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

Vijesti

02.09.2016.

Ministar Goranović otvara 46. Ratkovićeve večeri poezije

Ministar Goranović otvara 46. Ratkovićeve večeri poezije Pavle Goranović, ministar kulture, u subotu 3. septembra, u 20 sati, otvoriće 46. izdanje Ratkovićevih večeri poezije u Velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju. Austrija je zemlja gost ovogodišnjih pjesničkih večeri, na kojima ce nastupiti više od 40 pjesnika iz Evrope i regiona. Specijalni gosti 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju biće glumac Rade Šerbedžija i dobitnica Gonkurove nagrade Jakuta Alikavazović.

02.09.2016.

Koncert Andrije Jovovića u Ministarstvu kulture

U Ministarstvu kulture će, u subotu 3. septembra u 20 sati, nastupiti pijanista Andrija Jovović. Solistički koncert mladog umjetnika je uvod u predstojeće studije klavira na Konzervatorijumu u Beču koje će pohađati kao jedan od malobrojnih, selektovanih mladih umjetnika sa naših prostora.

01.09.2016.

Počinju radovi na sanaciji kuće Pekića

Počinju radovi na sanaciji kuće Pekića

Ministarstvo kulture Crne Gore finansijski je podržalo izradu konzervatorskog projekta i prvu fazu sanacije kuće Pekića. Kuća Pekića, koja se nalazi na teritoriji opštine Šavnik, potencijalno je kulturno dobro, a u procesu izrade je i detaljan elaborat o procjeni njene kulturne vrijednosti.

01.09.2016.

Ministar Goranović posjetio utvrđenje Besac

Ministar Goranović posjetio utvrđenje Besac

Pavle Goranović, ministar kulture, posjetio je danas utvrđenje Besac u Virpazaru. Nakon uspješno završene prve faze restauracije utvrđenja Besac 2013. godine, Ministarstvo kulture kroz IPA projekat "Održivo upravljanje turizmom u okviru jadranskog nasljeđa - HERA", realizuje drugu fazu radova na utvrđenju.

29.08.2016.

Telegram ministra Goranovića povodom smrti prof. dr Slobodana Tomovića

Pavle Goranović, ministar kulture uputio je telegram saučešća povodom smrti prof. dr Slobodana Tomovića, u kojem se, između ostalog, navodi:

24.08.2016.

Najava: Počinje sedmi Bedem fest u Nikšiću

U četvrtak, 25. avgusta počeće muzički festival Bedem fest, koji se sedmi put održava u Nikšiću, uz podršku Ministarstva kulture. Sedmi Bedem fest ove godine trajaće od 25. do 27. avgusta u Nikšiću pod sloganom ,,Vjeruj“, a okupiće 22 izvođača sa 12 premijernih nastupa.

20.08.2016.

Telegram ministra Goranovića povodom smrti Mire Stupice

Povodom smrti proslavljene dramske umjetnice Mire Stupice, Pavle Goranović, ministar kulture, uputio je telegram saučešća njenoj porodici u kojem se, između ostalog, kaže:

19.08.2016.

Ministar Goranović prisustvovao svjetskoj premijeri filma "Igla ispod praga" u Sarajevu

Ministar Goranović prisustvovao svjetskoj premijeri filma "Igla ispod praga" u Sarajevu

Ministar Goranović je zahvalio Direkciji festivala na dugogodišnjem prijateljskom odnosu prema crnogorskoj kinematografiji u različitim aspektima, a selektorima i žiriju na dosadašnjem vrednovanju kvaliteta crnogorskih filmova i njenih stvaralaca. Ministar Goranović je takođe istakao da ga veoma raduje i to što je najnoviji crnogorski dugometražni igrani film "Igla ispod praga", sudeći prema reakcijama u Narodnom pozorištu, naišao na sjajan prijem, te podsjetio da je domaća kinematografija, u istoj kategoriji, ove godine obogaćena i ostvarenjem "Ispod mosta, medju stijenama", reditelja Pavla Simonovića.

17.08.2016.

Filmski program na Žabljaku

Filmski program na Žabljaku

Filmski program, koji je Ministarstvo kulture organizovalo u saradnji sa Opštinom Žabljak, održan je protekle dvije večeri u Centru za kulturu Žabljak. Publika je vidjela kratke igrane filmove najnovije crnogorske produkcije: “Biserna obala”, Dušana Kasalice, “Umir krvi”, Senada Šahmanovića, “Dvorišta” i “Zakloni”, Ivana Salatića.

16.08.2016.

U Pekingu otvorena izožba “Ruralna arhitektura Kine i Crne Gore”

U Pekingu otvorena izožba “Ruralna arhitektura Kine i Crne Gore”

Juče je u Pekingu, otvorena izložba “Ruralna arhitektura Kine i Crne Gore”, koja je organizovana povodom obilježavanja 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje. Izložba koju su organizovali Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Narodne Republike Kine otvorena je u Muzeju kineskih vrtova i pejzažne arhitekture.